Friday, October 23, 2009

stigmatul frumusetii

Se tot vorbeşte de studii ce demonstrează că persoanele mai puţin atrăgătoare îşi cultivă spiritul mai mult decat cele atrăgătoare sau foarte atrăgătoare şi că trebuie să lupte mai mult în viaţă pentru a obţine ceea ce îşi doresc, atât pe plan profesional, cât şi pe plan relaţional. Concluzionăm astfel că presoanele frumoase sunt, dacă nu ignorante, atunci proaste şi că aşteaptă tot timpul să le cadă din cer ceea ce îşi doresc. Acest lucru ar însemna că frumoşii sunt însoţiţi mereu de un fel de duh ca cel din desenele cu Aladin sau un peştişor de aur ce le indeplineşte nu 3 dorinţe, ci 1001. Aşa să fie oare? Apare un nou silogism: toţi urâţii sunt inteligenţi şi muncitori şi, desigur, toţi frumoşii sunt proşti şi leneşi!

Aşadar, a fi frumos se transformă uşor, uşor în stigmat, pentru că lumea te priveşte ca pe un conţinut sec, frumos ambalat, ornat, dar nu are mare aşteptări de la tine. De multe ori, conversaţiile cu oameni frumoşi tind să speculeze slăbiciuni ale acestora, domenii în care sunt ignoranţi, de aceea li se pun întrebări capcană. Priviţi emisiunea lui Măruţă sau cea a lui Cabral (sau mai bine nu, hehe), unde de multe ori sunt invitate scursuri mondene care dacă nu sunt implicate în vreun scandal şi nu au niciun talent, măcar sunt frumoase. Având astfel de exemple începi treptat să îi cataloghezi pe toţi ca fiind frumoşi dar proşti, îi priveşti ironic şi îi întrebi în sictir câte una( Ah..acu l-am prins, sigur nu ştie să răspundă). Da, sunt de acord, există multe exemple de acest gen nu doar în showbiz, ci şi în viaţa cotidiană, dar asta nu ne conferă dreptul de a generaliza şi de a trata pe toată lumea la fel. Aşa o dau în bară Maruţă sau Cabral, pentru că, în mod surprinzător nu toate blondele sunt proaste şi nu ştiu să construiască o frază coerentă, nu toate blondele sunt Simona aia senzual. Partea proastă e că ironizând pe toţi şi toate există riscul de a cădea tu însuţi în penibil şi nu e tocmai plăcut.

Consider că există multe persoane frumoase inteligente şi culte, cu orizonturi largi şi dorinţă acută de cunoaştere, care nu aşteaptă să le dea mama şi tata bani sau care nu se apucă de cântat ca să devină vedete. Faptul că deţii un atu fizic incontestabil pentru care tu nu ai contribuit cu nimic nu este un păcat sau un stigmat, este un bun pe care deja îl ai, trebuie să profiţi de el şi să te bucuri de el nu pentru a obţine avantaje în societate, ci pentru că orice calitate a noastră, fie ea fizică sau spiritulă trebuie întreţinută şi îmbunătăţită după caz. A fi frumos nu e mereu foarte uşor, mai ales în vremurile noastre când canoanele modei sunt foarte severe iar comparaţiile sunt hiperbolizate: Ai vazut ce riduri a făcut X-uleasca? Ai văzut ce colăcel a făcut în jurul şoldurilor?...Eheee..nu mai e aşa frumoasă ca înainte. Cred că toţi putem face eforturi pentru a fi mai frumoşi sau mai deştepţi, nu toţi avem însă motivaţia şi voinţa necesare. Trebuie să ne îngrijim mai mult imaginea exterioară dar şi pe cea interioară şi să nu ne mai lamentăm atât că natura n-a fost de partea noastră sau că alţii au avut mai mult noroc ca noi. Depinde de tine şi de ţelurile pe care ţi le stabileşti.

A fi frumos e atât de uşor? Toţi frumoşii sunt automat şi fericiţi? Aş îndrăzni să infirm aceste supoziţii deaorece nu toate femeile frumoase au noroc în dragoste (vezi Marlyn Monroe), bani (nu se mărită toate cu miliardari şi nici nu se culcă toate cu directorii să obţină un post), nu toate sunt vedete deşi poate unele dintre ele ar fi înzestrate şi cu alte daruri de la natură. Un alt exemplu ar fi fotomodelele care îşi consacră viaţa podiumului şi prezentărilor de modă, stilului de viaţă agitat şi extrem de riguros, stresant (1cm în plus e o problemă serioasă), renunţă la unele plăceri pentru a-şi păstra o imagine impecabilă. Chiar credeţi că sunt atât de fericite? Unele, după ce se lasă de meserie sunt mai fericite ca niciodată şi îşi permit luxul de a avea câţiva centimetri în plus pentru care nu le mai condamnă nimeni (ex Tyra Banks).

Ar fi bine să nu ne mai limităm în stereotipii şi să încercăm să vedem dincolo de aparenţe, să nu ne mai lăsăm influenţaţi de studii sociologice: noi nu suntem în stare să analizăm o persoană şi să o etichetăm după propriile standarde? Putem fi cu toţii frumoşi, mai ales că frumuseţea interioară şi inteligenţa erup mereu în exterior, aşa cum spune şi colegul pheideas: frumuseţea naşte din noroi!

Să lăsăm invidia si patetismele la o parte şi să începem să ne cultivăm cu toţii!